Ovi Blog

blogul personal al lui Ovidiu Ştefan Lala

Despre vot şi finala prezidenţială

leave a comment »

Am citit ce scrie Denisa depre sistemul de votare si in loc sa-i las un comentariu, am preferat sa scriu un post, ca oricum n-am mai scris de mult, tocmai din cauza alegerilor astora, care se pare ca dau Romania peste cap.

Sistemul nostru de votare este cacacios, intr-adevar, rudimentar si expus la orice frauda, cat ar fi ea de simplista. Pe vremuri, imi povesteau bunicii, unul statea in pod, deasupra cabinei de vot (pe post de webcam live), vedea cu cine votezi, iar daca votul era impotriva celui care l-a suit acolo, ii turna discret niste faina pe spate. Cand iesea omul afara din sectia de votare, niste baieti de bine se uitau la spatele votantului, iar daca spatele era cu faina, il ciomageau cu bate de oina (ca baseball-ul nu se stia pe la noi inca), pana cand aparea un alt client care vota impotriva partidului.

Simplu, atunci nu dadeau bani, ci dadeau ciomege. Acum, pentru ca am evoluat, se dau bani, ulei, zahar, faina, celulare si te miri ce, dar inainte si dupa vot. Sigur ca nu le poti cere unor batranei sa voteze pe net, nu poti cere analfabetilor sa citeasca, desi pe listele speciale ar trebui sa scrie, nu poti cere unora sa voteze atata timp cat ei nu stiu ce fac.

Aici se gaseste insa, din pacate, masa de manevra a partidelor. Aratam cu degetul catre politicieni, dar nu vedem din ce fel de oameni se compune masa electorala, nu vedem ce fel de “nevertebrate” ajung sa puna stampila pe un buletin de vot. Sa-mi fie cu iertare, dar degeaba votam noi, sa zicem ca ma includ in categoria celor care stiu ce fac, daca venim la vot in proportie de 50%, iar cei mai comozi stau la TV sa vada rezultatul, la fel ca la un meci de fotbal.

Fratilor, la acest meci, noi suntem jucatorii, iar acesti analfabeti sunt cei care dau tonul, cei care decid! Dupa alegeri, stam tot atat de linistiti, vedem rezultatul si incepem sa strigam alti 5 ani ca nu suntem multumiti, ca Romania e condusa de prosti si incompetenti!

Acum e momentul sa va aratati, sa iesiti din spatele monitoarelor, nu dupa ce a iesit presedinte cel pe care nu-l doreati! Nu vreau sa votati toti ca mine, nu vreau sa votez ca voi, vreau sa vad ce iasa daca mergem la vot mai multi, sau cel putin toti care nu au scuza pentru absenta de la vot.

Suntem acum in fata unor candidati pe care nu-i dorim, am fi vrut poate sa votam un tanar necorupt, care face parte dintr-un partid fara pata, insa asa cum se poate vedea, nu exista asa ceva.

Vom alege din nou raul cel mai mic, sau vom iesi in strada sa ne plangem ca nu avem ce vota si ne-am dori altceva? Mai are cineva, dintre zmeii acestor zile, curajul sa faca sacrificiul pe care l-am facut (generatia mea) in 1989?

NU! pentru ca suntem privitori, ne place sa vedem pe ecrane cum se freaca politicienii la TV si ne place sa comentam pe tot netul! Sincer, sunt nemultumit de tot ce se petrece acum in sfera politica romaneasca, unde la fel ca la un meci de baschet, se paseaza mingea intre toti jucatorii, urmand sa inscrie cosul aducator de puncte, doar cei mai inalti.

Daca aveam in 1989 mijloacele de comunicare pe care le avem acum, daca aveam net, telefoane mobile, cred ca Ceausescu nici n-ar mai fi trebuit sa fuga, pentru ca era impuscat! Acum, nu stim cum sa folosim pentru propriul beneficiu aceste avantaje informatice care ne stau la dispozitie si suntem dispusi sa credem in cei care platesc mai bine.

Stati stramb si judecati drept, detasati-va de partidul care v-ar putea da ceva, si vedeti cam cum stam!

Anunțuri

Written by fanelala

1 Noiembrie 2009 la 20:44

Publicat în cugetări

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: