Ovi Blog

blogul personal al lui Ovidiu Ştefan Lala

Cămine de bătrâni sau spitale?

leave a comment »

Am ramas blocat cand am aflat ce lucruri traznite le-au mai trecut prin cap guvernantilor nostri in legatura cu sistemul de sanatate, cel putin in ce priveste judetul Hunedoara, unde ma doare pe mine cel mai mult.

Mai precis, aflu ca doua sanatorii din Geoagiu si Brad, unde se trateaza o gramada de bolnavi cu boli de plamani, dobandite in minunatele lor locuri de munca hunedorene care au fost minele de tot felul sau combinatele siderurgice din zona, pot fi “comasate” spitalelor din Deva ori Hunedoara care nu au probleme si pot sa le preia ca pe o “usoara” sectie aflata la doar 40 de km distanta, pentru simplificarea formalitatilor de care si asa suntem satui chiar la o distanta de cativa metri.

Si pentru ca paharul sa nu aiba doua parti, adica una plina si una goala, alte doua spitale din judet, adica Hateg si Calan, singurele centre medicale cat de cat dotate pentru un minim de asistenta medicala si in care s-a si investit destul de mult in ultima vreme, spitale care nu au datorii (mare lucru pe vremurile astea de criza), pe o raza de 100 de km, distanta dintre Deva si Petrosani, ar urma sa fie transformate in azile de batrani.

Astea sunt cele mai proaste idei care ii puteau veni unui prost, ca sa nu spun unui guvernant. Nu vreau sa spun ca guvernantii nostri sunt destepti, doamne fereste! Sa ma ierte toata lumea, dar asa ceva nu se face. Nu putem strica ce s-a facut cu greu si din truda oamenilor care acuma au nevoie de asa ceva. Nu putem sa ne batem joc de niste lucruri pe care altii le-au facut inainte si poate ca le-au facut chiar bine, numai pentru a bifa niste obligatii de partid de distrugere fara o analiza prealabila a fiecarui caz in parte.

Insa din cauza modului complet distructiv in care se dau ordine de la Centru, tara asta poate aluneca foarte usor si simplu spre o mult mai mare imbecilitate decat cea in care am trait pana acum.

Mai stateam pe ganduri pana nu demult, ca poate asa-i modelul de gandire acum ca-i criza mondiala, dar mi-am dat seama ca suntem condusi de niste “habarnisti”, oameni care nu au nici o legatura cu realitatea de pe teren, oameni care au nevoie de doctor mai mare decat cei pe care vor ei sa-i trateze.

Daca inca o data mai scot din ei scuza ca n-au solutii. le-o dau eu chiar acum, cel putin pentru judetul Hunedoara.

In urma integrarii in NATO, in acest minunat judet Hunedoara au fost eliberate de sarcini o gramada de unitati militare, care pot fi oricand transformate in sanatorii sau case pentru batrani, fara o investitie prea mare. Au drumuri de acces, au dormitoare, multe incaperi gen birou, sali de mese sau baucatarii si mai mult decat atat, sunt amplasate intr-un mediu foarte potrivit pentru asa ceva. Ele se afla atat in orase din judet cat si in apropierea lor, deci se preteaza atat ca sanatorii, cat si ca si azile sau case pentru batrani.

Ca sa nu fiu considerat palavragiu, va spun si unde se gasesc acestea: Hunedoara – 2 cazarmi, Orastie, Hateg, Ilia, Bacia. Toate aceste foste unitati militare, cu tot ce le trebuie, au fost parasite si predate autoritatilor locale, adica primariilor, care le lasa sa se prapadeasca, nu fac nimic cu ele, si le pazeste o persoana care cel mult poate sa pasuneze cu animalele prin incinta lor.

E dureros sa vezi ca acolo unde ai muncit o viata si mai ales te-ai ocupat de buna intretinere a cladirilor si terenurilor de acolo, acum sunt lasate in paragina pana cand poate, nemaifiind de interes pentru nimeni sau isi vor pierde din valoare, vor fi cumparate pe preturi de nimic de vreun prieten al conducerii de partid si de stat. Si atunci haideti sa transformam spitale in case de batrani, sa bagam acolo niste fonduri europene, sa transformam niste sanatorii in sectii de spital sa le facem ineficiente desi ele acuma isi castiga banii cu care se sustin, ca sa putem spune sau constata dupa niste ani ca mai avem nevoie de centre medicale acolo unde au fost spitalele si ca sanatoriile pe care le-am transformat in sectii nu sunt eficiente si le desfiintam prin vanzarea catre niste clienti politici care au bani sa le cumpere si sa-si “traga” niste mici conacuri de viitori baroni locali, care vor fi cu siguranta niste pensiuni de mare succes.

Reclame

Written by fanelala

4 februarie 2011 la 19:55

Publicat în cugetări

Tagged with ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: