Cum mi-am făcut propria afumătoare
Pentru că am început să vă arăt cum se fac unele chestii, şi din nou îi “avertizez” pe cei care ştiu mai multe că pot să completeze prin comentarii, azi aş vrea să vă arăt cum am construit o afumătoare şi cum o folosesc.
Pentru început, vă mărturisesc că am căutat pe Internet un model de afumătoare, dar nu am gasit exact ce mi-am dorit şi atunci am trecut la fapte. Am zis că nu mai vreau să consum tot felul de mezeluri în care nu am încredere, iar ce pun eu acolo ştiu sigur că nu conţine tot alfabetul cu litere mari (E, B, C etc.)
Construcţia în sine nu este mare filozofie, pentru că e vorba de patru pereţi şi un acoperiş în care să intre fum, iar “marfa” din interior să se afume. Problema cea mai importantă la afumături este pregătirea materialului care urmează să fie afumat.
Dar să trecem la partea cea mai simplă, construirea afumătorii.
Eu am considerat că 1,2 m pătraţi cu o înălţime de 2,50 este suficientă pentru nevoile unei familii nici prea mari, nici prea mici.
Aşa că am trecut la treabă, am cumpărat 5 placi de OSB care se livrează la 1,25/2,50 m, nişte stâlpi de lemn de aproximativ 15 cm lăţime şi înălţimea în funcţie de nevoile din teren, adică pentru înălţime – 2,5o m iar pentru bază – 1,25 m.
Am confecţionat baza şi acoperişul de aceeaşi formă şi având aceleaşi dimensiuni, aşa cum se vede în poză:
Am pregatit un fel de fundaţie pe care am umplut-o cu bolovani şi de asemenea am mai săpat un “focar” în care urmează să se facă focul “de la distanţă”.
Apoi am trecut la construirea în sine a afumătoarei prin aplicarea de o parte şi dealta a pereţilor din OSB. Sigur că între timp mai apar nişte dichisuri sau amănunte pe care fiecare le rezolvă în felul său:
Cam acesta ar fi scheletul pe care apoi l-am îmbrăcat în OSB:
Vremea proasta nu mi-a permis să fac imagini mai frumoase, dar cam aşa arată “construcţia” dupa ce am completat-o cu pereţi şi uşă cu balamale:
Bineînţeles că am cimentat interiorul, aşa cum se vede aici:
Aşa arăta înainte de prima “şarjă” de fum:
Şi acum iată câteva afumături:
Gata.
Buna ziua!
Imi place ideea si chiar arata ca a iesit bine. Dar totusi poate ma puteti lamuri si pe mine la ce distanta se face santul ,si groapa prin care trece tubul de fum,si la ce adancime!
Mihai Cimpoesu
25 august 2013 at 10:04
Sunt suficienti 3 metri, dar atentie la focar sa fie mai jos decat iesirea in afumatoare, pentru a avea tiraj fumul. Altfel va trebui sa folosesti un ventilator asemanator cu cele pe care le gasim in bai sau toalete
fanelala
25 august 2013 at 21:46
complimente pentru constructie! va deranjez doar cu o intrebare, ce lemn folositi pentru a afuma?
leibovici
8 septembrie 2013 at 08:58
cel mai bun lemn pentru afumat este fagul dar lemnul de prun este „the best”, problema e ca acesta din urma este mai rar.
fanelala
8 septembrie 2013 at 23:03
salut.. m-ar tenta si pe mine o asemenea constructie 😉
as avea mai multe intrebari.. dar cea mai importanta este legata de tipul de fum … am citit ca se foloseste si fumul rece si fumul cald…
imi puteti spune ce fel de fum folositi, si daca se poate cumva face o afumare cu ambele tipuri . ? multumesc !
Ionutz
19 noiembrie 2013 at 18:25
Fumul cald presupune o afumare cu putina flacara (chiar in afumatoare) si are ca urmare asazisa „hiţuire”. Carnea sau carnatii afumati astfel se vor coace putin. Acest tip de afumare este recomandat produselor pe care doresti sa le consumi imediat.
Fumul rece presupune trecerea lui de la focar la afumatoare printr-un canal sau teava de cel putin 2 metri, in asa fel incat el sa ajunga rece la alimentele ce urmeaza a fi afumate
fanelala
22 noiembrie 2013 at 13:49
va multumesc ! poate ne dezvaluti si cate ceva din secretele afumarii 😉
gen… cat se tine carnea la sare… la usturoi.. la uscat.. etc etc 😉
Ionutz
5 decembrie 2013 at 23:32
Foarte interesant.
Obrijanu Ricardo
15 aprilie 2014 at 19:39
tata a facut focarul sub afumatoare…bine trebuie un pic mai multa atentie
cristi
21 iunie 2014 at 20:54
Problema este ca OSB ul ăla emite tot felul de substanțe extrem de toxice….
Lucian
27 septembrie 2014 at 19:29
Nu stiu daca emite ceva, e doar lemn probabil tratat, dar dupa ce s-a depus atata fum pe el nu mai emite nimic.
Afum deja de doi ani si n- am patit nimic.
fanelala
27 septembrie 2014 at 19:54
Buna ziua.am incercat sa fac si eu o afumatoare de genul asta dar nu trage fum.adica nu iese fumul pe burlan.nu stiu care e cauza.eu am facut o groapa cam de 75 cm adancime.am bagat un cazan in pamant.am dat o gaura in el pe lateral cam la 20 cm fata de pamant.am bagat burlanul exact ca in poza dvs.am facut focul in cazan dar nu iese fumul pe cos.nu stiu de ce.sa fie oare groapa prea afanca.si camd acopar cazanul .fumul iese pe langa cap ci nu pe burlan.si in plus se stinge si focul.probabil nu are aer sa traga.cu toate ca eu am mai facut niste gauri in cazan pe lateral. Daca puteti sa imi dati niste sfaturi …eventual cu poze.multumesc
victor c
29 octombrie 2014 at 17:59
Fumul merge în sus iar daca e suficienta diferenta de nivel ar trebui sa fie tiraj.
Ar fi bine ca focul sa arda pe un gratar, sa fie aer si sub el.
Daca nu merge nici asa ar fi bunbun un ventilator ca si cele din baile fara aerisire.
fanelala
29 octombrie 2014 at 19:02