Ghid practic pentru înscrierea autoturismului cumpărat dintr-o ţară UE
In martie 2013 am cumparat o masina din Italia. Am cautat pe net printre legi si forumuri cu ce trebuie sa fac, de ce documente am nevoie, in asa fel incat sa nu intampin greutati cu autoritatile romane la inscriere.
Nu am gasit mare lucru si a trebuit sa “lupt cu mainile goale”, lucru care m-a determinat sa scriu acest post, care ar putea fi util celor care vor sa faca acelasi lucru.
In Italia, vanzarea-cumpararea se face foarte simplu: te prezinti impreuna cu vanzatorul la un birou ACI (Automobile Club d’Italia) si in cateva minute (10-15) se consemneaza instrainarea masinii, se face radierea din evidentele lor si te alegi cu cateva documente care iti sunt necesare.
Cel mai important document este TARGA care la noi este Cartea de identitate a autovehicului sau brief-ul de la la nemti. Foarte important ca pe acest document sa apara inscrisul prin care se arata ca “carta di circulazione “ originala a fost anulata pentru export definitiv in alta tara UE .
Un alt document important este certificatul de proprietate pe numele tau, de care ai nevoie in tara. Tot aici ti se elibereaza numerele provizorii de circulatie (care sunt din carton) si sunt insotite de un document care atesta nr de zile cat acestea sunt valabile. Aici vei da si o declaratie pe propria raspundere referitoare la traseul pe care urmeaza sa-l urmezi pana acasa. Valabilitatea minima este de 5 zile.
Ultimul lucru pe care trebuie sa-l mai faci este asigurarea (RCA), fara care nu poti circula. Cea mai scurta perioada de asigurare pe care am gasit-o in Italia, de unde am cumparat eu masina, a fost de 5 zile la o singura firma care se numeste SARA (Polizza 5 giorni). Se poate face pe Internet, dar plata poti sa o faci doar la un ghiseu al postei, care – atentie! – are program doar pana la ora 16. Toate astea sunt pe bani (euro) si in total am dat aproximamtiv 200 de euro.
Trebuie sa mai tii cont de cheltuielile de transport, adica combustibil, taxe de autostrada, etc. Ajuns in tara, trebuie sa ai grija sa nu depasesti numarul de zile pentru care ai dreptul de a circula cu numerele de carton.
In Romania te prezinti la ghiseul de inmatriculari pentru a obtine numere provizorii care ti se elibereaza de trei ori pentru cate 30 de zile. Daca nu circuli, poti lasa cate zile vrei intre primele numere si urmatoarele.
De fiecare data cand scoti numere provizorii trebuie sa te prezinti cu urmatoarele documente:
- chitanta CEC de 13 lei reprezentand taxa autorizare provizorie
- brief sau targa in original si copie
- contract de vanzare-cumparare daca intre timp ai vandut-o cuiva (de la birou de copiat acte si intocmit intre vanzator si cumparator), in original si copie
- carte de identitate (buletin) in original si copie
- asigurare RCA pentru 30 de zile – copie
- cerere-tip pentru numere provizorii (de la birourile de copiat acte)
- chitanta de la primarie de 9 lei pentru numere provizorii
- taxa de 40 de lei pentru numere care o achiti la ghiseu
In functie de valoarea asigurarii poti ajunge cam la 100 de lei.
Dupa ce ti-au expirat numerele provizorii, dar eu recomand sa o faci mai repede, va trebui sa o inmatriculezi definitiv. Aici incepe adevarata distractie.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este Registrul Auto (eu n-am stiut, dar te poti prezenta la RAR si in timpul de valabilitate al numerelor provizorii). La RAR se merge cu programare, pentru ca unele sucursale au program foarte incarcat. O poti face telefonic sau pe net. Numarul de telefon – unic pentru toata tara – la care se poate face programarea este 021.9672.
Aici ai nevoie sa ti se elibereze urmatoarele:
- Certificat de autenticitate (care este valabil doar 60 de zile)
- ITP (inspectia tehnica periodica)
- Carte de identitate a autovehiculuilui (romaneasca)
Toate astea pe mine m-au costat 425 de lei, dar poate sa difere pretul de la o masina la alta sau de la o sucursala la alta. Interesant este ca nu am gasit niciun tarif pe site-ul RAR.
Dupa ce ai documentele de la RAR te duci la ANAF sa-ti calculeze valoarea Timbrului de mediu (o poti face si tu pe site-ul celor de la ANAF).
Platesti si obtii chitanta de care ai nevoie mai departe.
Iata lista documentelor de care ai nevoie la inmatricularea definitiva:
- Cere-tip (se obtine de la biroul de copiat acte)
- Fisa de inmatriculare (o obtii de la birou de copiat acte, dar trebuie completata de primarie)
- Cartea de identiate a autovehiculului (de la RAR), original si copie fata-verso
- Contract vanzare-cumparare (daca ai vandut-o sau cumparat-o in perioada numerelor provizorii)
- Carte de identitate (buletin) original si copie
- ITP (de la Registrul Auto Roman)
- Asigurare RCA copie (ti se face una provizorie , apoi dupa ce ai numerele se face cea cu care vei circula)
- Chitanta de la ANAF prin care demonstrezi ca ai platit timbrul de mediu
- Taxa de inmatriculare (de la primarie, dar atentie ca nu ti-o elibereaza pana nu ai fisa de inmatriculare intocmita si semnata)
- Taxa de talon (de la CEC)
- Certificatul de autenticitate (de la RAR)
- Documentele de inmatriculare straine (targa sau brief, actul de radiere, placutele de inmatriculare straine)
- Contravaloarea placutelor de inmatriculare o vei achita la ghiseu si difera daca vrei numere preferentiale (40 de lei pentru „ce vine la rand” sau 85 pentru numere preferentiale)
Numerele si o dovada ti se elibereaza in aceeasi zi daca prezinti actele cu cel putin doua ore inainte de sfarsitul programului de la ghiseu. Certificatul de inmatriculare il primesti prin posta in cateva zile lucratoare (3-4).
Nu va bucurati prea tare, cum am facut eu, si aveti grija sa nu parasiti localitatea fara sa va cumparati rovinieta! Eu am uitat de ea dar am aflat ca se poate plati pana la ora 24 a zilei in care te-a depistat (sau banuiesti ca te-a depistat) una dintre camerele lor, fara sa ti se dea amenda.
Pentru numerele provizorii nu se plateste rovinieta!
Cam astea ar fi aventurile prin care trebuie sa stiti ca veti trece obligatoriu daca va hotarati sa inmatriculati o masina adusa dintr-o tara UE. Sper sa va fie de folos acest ghid.
Salut Ovi,
In legatura cu rovinieta gresesti.Citez din normele metodologice pentru aplicare roviniete:
i: “Art. 3, punctul(6): Dacă ziua de început a valabilităţii este ziua în curs, valabilitatea rovinietei începe de la ora achitării tarifului de utilizare şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.”
Sper totusi sa nu te fi luat camerele 🙂
Dan
6 august 2013 at 09:18
Informatia am primit-o de la vanzatorii din statia Petrom si se pare ca este valabila atata timp cat nu mi-a venit amenda pana acum.
Probabil e chestie de procesare a autovehiculelor care trec prin camere…
fanelala
7 august 2013 at 12:59
Iti garantez ca nu este valabila. Cunosc cazuri concrete in care s-au aplicat amenzi cu toate ca rovinieta a fost inregistrata la 30 de minute dupa ce au trecut prin fata camerelor. De asemenea, am dat copy paste la articoul 3 punctul 6 din normele metodologice pentru aplicare rovinietei unde este explicata destul de clar dilema. Cred ca este mai relevant decat parerea unui angajat Petrom.
Daca nu ai primit inca amenda este posibil sa:
– nu te fi luat camerele.
– nu fi ajuns inca. Uneori dureaza pana la 6 luni pana ajugne procesul verbal acasa.
O zi frumoasa in continuare,
Dan
Dan
7 august 2013 at 16:15
foarte utile informatiile , ar mai fi de spus pt cei care au autovehiculele aduse din tarile membre UE,pe platforma (trailer),la inmatricularea definitiva vor trebui sa completeze o declaratie tip care se gaseste la orice birou de acte auto,precum ca autovehicolul respectiv a fost adus pe plaforma si nu are nr provizorii de predat.
cris
13 august 2013 at 18:51
Am incercat sa-i explic si unui politist odata,dar era cam batut in cap.
TARGA in Italia este numarul masinii.
Nu e nici o carte nimic. Inseamna numar de inmatriculare.
‘Targa’ la care se refera ‘toate bananele’ din Romania este ‘libreto di circolazione’ adica CIV ul .
E simplu oameni.Nu fiti banane.
Alin.
27 octombrie 2013 at 00:20
daca masina e adusa din italia,cartea masinii nu trebuie tradusa?
iulia
1 iulie 2014 at 09:42
Toate documentele trebuie traduse
fanelala
2 iulie 2014 at 13:38
Teoretic, dupa ce cumpar masina din Italia, pot veni in Romania (fara masina) cu toate documentele necesare, pentru a obtine numere provizorii romanesti, iar ulterior sa ma intorc in Italia, sa pun numerele romanesti pe masina si sa ma intorc cu ea in tara (respectand bineinteles cele 30 zile de valabilitate)? Ma gandesc daca pe drum, as avea probleme cu politia rutiera/granita a tarilor pe care le-as tranzita spre Romania…
Alex
14 iulie 2014 at 12:42
Nu poti.
Numerele provizorii sunt valabile doar pe teritoriul României.
fanelala
20 iulie 2014 at 10:54
Cu numerele de carton de Italia ai avut probleme pe la unguri sau alt undeva?
Ifrim Ovidiu
27 august 2014 at 09:29
Numerele de carton sunt perfect legale.
fanelala
27 august 2014 at 13:32
Deci daca e sa cumpar o masina din italia nu o sa am probleme cu numerele alea pe la unguri .Multumesc mult, daca mai ai vre un sfat legat de cumpararea unei masini din Italia Te rog sa imi spui ca vineri plec si as vrea sa cumpar o masina de acolo.Multumesc inca o data.
Ifrim Ovidiu
27 august 2014 at 19:49
Salut, foarte bun ghidul. Au trecut 3 ani, sper sa mai fie de actualitate. O întrebare : numerele de carton le-ai primit pe loc? Asta vreau sa a fac acum, sper sa fie aceeași legislație si pe traseu. Mulțumesc.
Ciprian
21 noiembrie 2016 at 14:43
Da, numerele se primesc pe loc.
Ovi
22 noiembrie 2016 at 11:20